Geschiedenis Oudega
Oudega is in de Middeleeuwen ontstaan langs de sloot die vanaf Oudegaasterbrekken naar de Schuttelpoel liep. In de 19e eeuw groeide Oudega uit tot een komdorp aan de oever van de Oudegaasterbrekken.
Oudega werd in 1132 vermeld als Aldekerke en later als Aldakerke. In de 14e eeuw werd het dorp genoemd als uoldegae, Oldega, Oldenkerc en in 1505 als Oldegae. Oorspronkelijk wees de plaatsnaam op de ligging bij een oude kerk was gelegen. Later is kerk vervangen door dorp (ga).


Ankertsjerke
De hervormde kerk van het dorp, die de Ankertsjerke wordt genoemd, is een zaalkerk uit 1755. De ingebouwde zadeldaktoren van de kerk is echter uit de middeleeuwen. In 1869 werd de kerk verbouwd en in 1956 en 2014 grondig gerestaureerd.
Zuivelfabriek
Vroeger stond er een zuivelfabriek aan het water van de Oudegaaster Brekken, aan de rand van het dorpje Oudega SWF. Lang geleden is de fabriek afgebroken en een bungalowpark kwam er voor in de plaats.


Doris Mooltsje
Het Doris Mooltsje is de grootste spinnenkopmolen van Nederland. De molen dateert uit het einde van de 18e eeuw en staat ten noordwesten van Oudega aan het Brekkenpaad bij de Oudegaasterbrekken.